Kings Dock Multi-Storey Car Park

Client::Willmott Dixon Construction (D+B Contractor to Liverpool City Council)

Commission::April 2018 to Present

Services Provided::Transportation Planning, Highways Outline and Detailed Design, Contract Documentation, Site Inspections

Contract Value::circa £XXX Highway Works

Liverpool City Council were the overall client on this project to construct a 1750 space replacement Multi-Storey Car Park (MSCP) in the Kings Dock Estate, for the one lost to fire damage on New Year’s Eve 2017. The MSCP serves the Arena and Convention Centre, and sits on the southern edge of Liverpool City Centre. The new MSCP is sited on a former surface car park on Monarch’s Quay.

Willmott Dixon Construction were the Design and Build Contractor for the project, and commenced construction work in March 2019. The new building requires significant accommodation works to the existing highway, including a new Compact Roundabout (to replace a former mini-roundabout) and lane widening. Flinders Chase initially reviewed three potential junction layouts to accommodate the vehicle access and egress points to the car park from the highway, modelling the traffic capacities of each layout to ensure the car park could be emptied of vehicles in one-hour if needed.

To support the planning application, Flinders Chase prepared the Transport Assessment and Minimum Accessibility Standard Assessment and were subsequently commissioned to design the S278 Highway Works required to accommodate the development, taking the design proposals through Technical Approval. Our use of Civil3D software to design the highway changes and new roundabout allowed us to create a 3-D Model of the highways, which was coordinated with the Structural Engineer’s Revit model, to ensure all thresholds and services were effectively coordinated in line and level. We prepared drawings and specification to Highways England standards to allow the works to be costed and commissioned, and are presently assisting Willmott Dixon by providing a site inspection service as the works are constructed.

CGIs courtesy of LRW Architects